Connect with us

Kosovo

Fon Kramon: Nije nam u interesu da stvorimo drugu “Republiku Srpsku”

Objavljeno

-

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, očekuje da će sastanak premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. marta u Ohridu biti zaključen dogovorom.

„Nadam se da ću videti i potpise. Ovaj sporazum bi bio ogroman korak napred za obe zemlje, a posebno za Kosovo u okviru evropskih integracija“, kazala je Fon Kramon za RTK.

Ona je dodala da je predlog, posebno za Kosovo, veliki korak napred, u smislu priznavanja kao suverene države i napredovanja.

Na pitanje da li evropski plan ima de facto priznanje od strane Srbije, ona je rekla da je „de fakto priznanje za zvanična dokumenta, za znakove, pasoše, diplome”.

„To takođe znači da Srbija mora da prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i da Kosovo može da aplicira za članstvo u svim međunarodnim organizacijama i to je veoma bitno. U ovom trenutku svi stručnjaci se slažu da je ovo veliki korak za Kosovo“, kazala je Fon Kramon.

Što se tiče pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nazavisnost Kosova, u slučaju postizanja sporazuma, Fon Kramon je istakla da ne može biti 100 posto sigurna da će se to dogoditi ali ako bi Srbija de fakto priznala sva dokumenta Kosova, onda ne bi, prema njenim riječima, bilo prepreka da bilo koja druga država prizna kosovsku nezavisnost.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, ona je rekla da EU neće dozvoliti novu “Republiku Srpsku”.

„I u EU postoje različiti modeli i nijedan nije sličan Republici Srpskoj jer nama nije u interesu da stvorimo drugo telo kao što je ’Republika Srpska’ i to je sigurno. Ono što smo ponudili strankama na Kosovu je nešto što ne može dovesti do bilo kakvog raskola ili podele“, naglasila je Fon Kramon.

Ona je rekla da ostaje na Vladi Kosova da odluči o modelu Zajednice, kao i da je “važno da se ova tačka ne odbaci jer je to jedna od bitnih tačaka” i deo je Briselskog sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

(RTKLive)