Connect with us

Kosovo

Kurti: Posrednici u dijalogu prihvataju presudu Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da se posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponekad, u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, pozivaju na prošlost, ali da ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda Kosova, prenosi RTK.

“Što se Zajednice tiče, posrednici se ponekad pozivaju na prošlost, ali ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda”, rekao je Kurti.

Povodom dijaloga između Beograda i Prištine, Kurti je rekao da je on za to da se što prije postigne dogovor, ali, kako je rekao, Srbija to ne želi.

“Zainteresovan sam da se što prije postigne dogovor, ali Srbija to ne želi, ne želi da menja svoj Ustav”, rekao je Kurti za RTK.

Kurti je rekao i da dijalog Kosova i Srbije ne treba da koristi Srbiji kao državi, već da treba da se bavi zahtjevima kosovskih Srba.

“Nismo mi protiv njih, ali Srbija je protiv nas. Međunarodna zajednica je takođe uverena da smo kreativni i da smo na dobrom putu”, rekao je Kurti.

Upitan o zahtjevu SAD da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa manastirom Dečani, Kurti je rekao da odluke koje je doneo režim Slobodana Miloševića ne treba prihvatiti.

“Imamo rezervu prema odlukama Miloševićevog režima, koje je iznenađujuće prihvatio Ustavni sud, koji ih je tretirao kao i druge slučajeve”, rekao je Kurti i dodao da je potrebno dijalogom rešiti pitanje manastira Dečani.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dobrom, zajedničkom radu u borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo se nalazi na 17. mjestu u borbi protiv korupcije u indeksu “Transperensi Internašnl”.

“Na međunarodnom planu smo produbili saradnju i koordinaciju sa našim partnerima, saveznicima i prijateljima, jačajući bezbednost građana, afirmišući državni suverenitet i štiteći teritorijalni integritet naše Republike”, rekao je on.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply