Connect with us

Kosovo

Kurti: Policija da bude na visini zadatka, nasilje nad ženama i djevojčicama nije privatna stvar

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je danas pripadnike Kosovske policije da preuzmu odgovornost u obavljanju dužnosti i naglasio da nasilje nad ženama i djevojčicama nije privatna stvar, već pitanje bezbjednosti, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je na obilježavanju 23. godišnjice osnivanja Kosovske policije pozvao njene pripadnike da budu na najvišem nivou, svuda, u svakoj ulici i svakom kutku Kosova.

Premijer je pomenuo slučaj silovane 11-godišnje devojčice, koja bi, kako je naveo, trebalo da ide u školu, a nalazi se u prihvatilištu.

“Prošle nedjelje smo se suočili sa veoma ozbiljnim slučajem. Maloljetna djevojčica koja bi trebalo da bude u školskoj klupi, u 5. ili 6. razredu, nalazi se u prihvatilištu zbog krivičnog djela koji su nad njom izvršila petorica nasilnika. Nasilje nad ženama i djevojkama nije privatna stvar, već pitanje bezbjednosti i javnog i društvenog blagostanja”, poručio je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da kosovske institucije treba da obezbjede pravdu za sve i meritorno kažnjavanje počinilaca krivičnih djela, a da su u tom zadatku često podbacivale.

On kaže i da treba povećati bezbjednost za sve, a posebno za djecu i žene.

“Naša država mora da obezbjedi pravdu za sve i zasluženu kaznu za počinioce krivičnih djela. Moramo povećati bezbednost u zemlji za sve građane, a posebno za najugroženije, našu djecu i žene. U zadatku da ih zaštitimo kao institucije, suočili smo se sa izazovima, u kojima smo često podbacivali”, naveo je Dželjaj.

(Ekonomia online, Kosovo online)