Connect with us

Kosovo

Kurti: Oni koji ne žele izbor predsjednika, oni vode Kosovo na izbore

Objavljeno

on

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je nakon neuspjeha predloga Pokreta Samoopredeljenje da se revizija Zakona o opštim izborima izvrši po ubrzanoj proceduri u Skupštini Kosova.

Naglasio je da glasanje u kosovskim ambasadama i konzulatima uskraćeno pravo i na prošlim izborima.

„Ako se od oko 170 hiljada zahtjeva za registraciju za glasanje iz inostranstva, sa nimalo lakim birokratskim procedurama i stotinama evra i dolara plaćanja poštanskih usluga, prihvati samo 56.375 važećih glasova, onda je ovdje problem sistemski i institucionalni. Zato promjena mora biti. Nacrt zakona o dopuni i izmjeni Zakona o opštim izborima u Republici Kosovo nije iznenađujući ili neplaniran. Ovaj nacrt zakona je prioritet i dobio je podršku građana na i van Kosova. Stoga je odobrenje ovog Nacrta zakona pravilno i pravedno, dobro i korisno“, naglasio je Kurti.

Kurti je u objavi na Fejsbuku naveo da ove promjene nemaju nikakve veze sa izbornom reformom, i negirao da želi da Kosovo vodi na vanredne izbore.

„Ne možemo i ne želimo da vodimo zemlju na izbore, jer želimo da izaberemo novog predsjednika. Oni koji ne žele izbor predsjednika, oni koji ne vole predsjednika, koji su protiv njega vodili i vode poseban rat, zemlju vode na izbore. Njihovom voljom, izbori su u njihovim rukama: ili preko 80 glasova za Vjosu Osmani, ili preko 500.000 hiljada glasova za Samoopredeljenje“, napisao je Kurti na Fejsbuku.