Connect with us

Kosovo

Kurti: Očekujemo da se sankcije Kosovu ukinu prije novih izbora na sjeveru

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas da je logično da mjere koje je Evropska unija uvela Kosovu budu uklonjene prije nego što dođe vrijeme za održavanje novih izbora na sjeveru zemlje, prenosi Koha.

Kurti je tako prokomentarisao uslov koji je njegov zamjenik i glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi postavio EU – da prvo Brisel ukine sankcije uvedene Kosovu zbog odbijanja da deeskalira situaciju na sjeveru, pa će tek onda biti raspisani novi izbori u četiri opštine sa srpskom većinom.

On je rekao da sporazum koji je Bisljimi postigao sa specijalnim emisarom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom predviđa punu deeskalaciju, pa tek onda izbore na sjeveru“.

„Ne vjerujem da neko očekuje da će bez potpune deeskalacije biti izbora na sjeveru. Naravno da nastavljamo sa radom. Spremamo se za vanredne izbore na sjeveru. Naravno da očekujemo da ove mjere koje su protiv nas preduzete i koje se zovu privremene i reverzibilne, budu uklonjene što je prije moguće i logično je da se to prethodno desi. Ne govorimo o uslovljavanju, već o logičnom poretku stvari, o prvom koraku implementacije dogovora Bisljmija i Lajčaka, realizovanog u Bratislavi, koji stvara minimum normalnosti za vanredne izbore”, poručio je Kurti posle sjednice vlade.

(Koha, Kosovo online)