Connect with us

Kosovo

Kurti o vanrednim izborima: Mogu biti na jesen ili zimu, zavisi od opozicije

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da održavanje izbora na jesen ili zimu zavisi od dogovora koji se može postići sa opozicionim strankama, piše Reporteri.

“Rok za lokalne izbore je jesen iduće godine, za parlamentarne može biti i ranije, mogu biti na jesen ili na zimu, u zavisnosti od toga da li će biti dogovora sa opozicijom. Ja sam u posljednjoj godini svog mandata i ostalo je još nekoliko mjeseci, zato sam izrazio spremnost da, s jedne strane, donesem međunarodne sporazume koji su važni bez obzira na političke partije, a s druge strane, da odredim datum koji će biti pogodan za naredne izbore. Ovog proljeća to nije urađeno, da vidimo šta će doneti jesen i zima”, rekao je Kurti.

Dvije opozicione stranke, DSK i ABK su odbile Kurtijev poziv za sastanak zahtjevajući ostavku premijera a zatim i izbore.

Kurtijev poziv za sastanak prije nekoliko dana prihvatila je samo Demokratska partija Kosova.

Posle sastanka predsjednika DPK Memljija Krasnićija sa Kurtijem, najveća opoziciona stranka zatražila je raspuštanje Skupštine Kosova političkim dogovorom.

Kurti je rekao da je spreman da Samoopredeljenje glasa za raspuštanje Skupštine samo ako se oko toga slože sve opozicione stranke.

(Reporteri, Kosovo online)