Connect with us

Kosovo

Kurti: NATO na Kosovu dok Kosovo ne bude deo njega

Objavljeno

-

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti je nakon sastanka sa kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Šolcom na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo historijska posjeta Kosovu.

“Ovo je historijska posjeta Kosovu i prva posjeta njemačkog kancelara od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. Nalazimo se u ključnom trenutku za Kosovo“, rekao je on.

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti rekao je da je 1999. godine NATO u sastavu 19 zemalja intervenisao da zaustavi genocid Srbije nad Albancima.

“12. juna 1999. NATO je dočekan sa suzama radosnicama. Za ove 23 godine nismo imali nijedan incident sa njemačkim vojnicima. Svi oni su dočekani od strane naroda Kosova, tako da su doprineli očuvanju bezbjednosti i mira“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, prisustvo NATO-a na Kosovu je neophodno, imajući u vidu veze Srbije i Rusije.

On je rekao da Kosovo treba da bude deo partnerstva za mir. “NATO na Kosovu treba da bude sve dok Kosovo ne bude deo NATO-a“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Njemačka i Kosovo su ujedinjeni za slobodnu Evropu. On je pomenuo i njemačke vojnike koji su služili na Kosovu, prenosi RTKlive.

Kurti je pomenuo ulogu Njemačke u razvoju Kosova. Šef vlade je najavio da će aplicirati za članstvo za status zemlje kandidata za članstvo u EU. Članstvo Kosova u mirovnom partnerstvu NATO-a je, prema Kurtiju, hitno. Što se tiče dijaloga, Kurti je rekao da je Kosovo kreativno, dok je Srbija kriva za stagnaciju.

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti rekao je da je Berlinski proces najbolja prilika za region.