Connect with us

Kosovo

Kurti: Masakar u mjestu Rezala je dokaz genocida Srbije na Kosovu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti odao je danas poštu povodom obilježavanja 23. godišnjice od masakra u mjestu Rezala kod Skenderaja.

Kurti je izjavio da je masakar u Rezali dokaz genocida Srbije na Kosovu i dodao da domaća i međunarodna pravda moraju uporno da djeluju kako bi kaznili odgovorne.

“Položili smo sveže cvijeće na spomenik i groblje ovih mučenika koji su zverski streljani samo zato što su bili Albanci i što su željeli da žive slobodno na svojim ognjištima. Cilj je bio da se niko ne ostavi u životu, pa je ovaj masakr dokaz genocida Srbije na Kosovu. Nema sumnje da je genocid u Srbiji univerzalno priznat osim kod nas, stoga domaća i međunarodna pravda mora djelovati bez odlaganja i uz insistiranje da se odgovorni i izvršioci sude i kazne”, kazao je Kurti.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da stradali prije 23 godine u mjestu Rezala, neće biti zaboravljeni.

“Pokušavali su da sakriju tragove zločina, nestalo je 44 žrtava, neke su pronađene godinama kasnije u masovnoj grobnici u Rudnici u Srbiji. Istina se ne može sakriti. Potrebna je pravda za Rezalu i svako mjesto na Kosovu gdje su počinjeni zločini. Pali u ovom masakru nikada neće biti zaboravljeni i zajedno sa godišnjicama slobode uvjek će se pamtiti”, navela je Osmani.

Zajedno sa Kurtijem, počast žrtvama odao je i ministar odbrane Armend Mehaj.

“Ovakve jezive događaje, nikada više nećemo dozvoliti da se dogode našem narodu”, napisao je Mehaj na Fejsbuku.