Connect with us

Kosovo

Kurti: Izvor korupcije na Kosovu su preduzeća povezana sa političarima

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti poručio je danas da su glavni izvor korupcije na Kosovu zapravo preduzeća koja su povezana sa političarima, prenosi Koha.

Kurti je na manifestaciji “Dostignuća i izazovi u javnim nabavkama na Kosovu” istakao da bogatstvo mnogih biznismena i političara nije opravdano.

“Javne nabavke treba dobro planirati sa profesionalnim službenicima sa moralnim integritetom. Znamo da korupciju donose vlade. Posle 14. februara korupcija se ne može povezivati sa visokim institucionalnim nivoom. Ako se dokaže suprotno, mi ćemo preduzeti krajnje mjere, jer za korupciju kod nas nema tolerancije. Građani imaju korist kada nema korupcije”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, brojni skandali su doveli do pada poverenja u Regulatornu komisijau za javne nabavke, dodajući da postoji nada da će novi sastav tog tela popraviti rad.

“Napredak mora da bude održiv i nepovratan. Javne ugovore treba proveravati osim onih koji imaju državnu tajnu. Ne postoji poslovna tajna koja ne može da bude objavljena u redigovanom obliku objaviti. Trebalo bi da budu dostupne na uvid građanima. Kompanije koje posluju sa ‘fiskalnim rajevima’ ne bi trebalo da učestvuju u javnim nabavkama. Glavni izvor korupcije su koruptivni ugovori i favorizovanje preduzeća, koja su povezana sa političarima”, poručio je Kurti.

Đakobi: Sudovi ne treba da služe pojedincima, već društvenim interesima

Otpravnik poslova američke ambasade Nikolas Đakobi rekao je, na istoj manifestaciji, da je pomoć Kosovu u borbi protiv korupcije je prioritet za Sjedinjene Američke Države

“Predsjednik Bajden kaže da je korupcija nacionalna pretnja za celu zemlju. Sudske institucije ne treba da služe pojedincima, već javnom interesu. Mnogo ste žrtvovali za ovu zemlju i samo vi možete da razvijete svoju zemlju. Građani imaju jake alate za borbu protiv korupcije, i moraju da budu aktivni da bi to učinili. Hvala vam što ste nam se pridružili danas, i hvala vam na volji da se borimo protiv korupcije”, rekao je Đakobi.

(Koha, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply