Connect with us

Kosovo

Kurti i Osmani zatražili od svih partija prisustvo na izbornim sjednicama

Objavljeno

-

Iako nisu davali izjave nakon nijednog sastanka sa liderima partija, lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i predsjednički kandidat Vjosa Osmani najavili su da su zatražili od svih političkih partija da prisustvuju sjednicama za izbor tri glavne državne institucije.

U petak su Kurti i Osmani imali posljednji sastanak u ciklusu sastanaka sa strankama koje su osvojile mjesta u skupštini. Sastanke su završili susretom sa predsjedavajućim Demokratske lige Kosova Ljumirom Abdidžikuom.

Prema zajedničkom saopštenju LVV i liste Vjose Osmani, „sastanci su sa svim strankama održani u konstruktivnom duhu“.

„Tokom ovih sastanaka, gospodin Kurti i gospođa Osmani informisali su političke subjekte o pripremama i napretku stvaranja novih institucija, koji su proizašli iz izbora 14. februara. U tom kontekstu, oba kandidata su ponudila saradnju političkim subjektima u pitanjima od nacionalnog interesa. Oni su zahtevali konstruktivnost političkih subjekata do kraja procesa kroz prisustvo na tri sednice za koje se bude birao sastav u tri glavne institucije države“, najavljeno je u saopštenju za javnost.

Međutim, ne kaže se da li su uspjeli da obezbede garanciju drugih partija za učešće u glasanju, posebno po pitanju izbora predsjednika, za šta je potrebno najmanje 80 glasova, od kojih 60 mora biti za to da Osmani bude izabrana za predsednika.

Konstitutivna sjednica sazvana je za 22. mart.

Zajednička lista između LVV i Osmani pobjedila je na izborima 14. februara, dobivši više od 50 odsto glasova. Kurti je bio kandidat za premijera, a Osmani za predsednika.

(Koha, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply