Connect with us

Kosovo

Kurti: Ekonomski napredak je rezultat dobrog upravljanja

Objavljeno

-

Premijer Albin Kurti nabrojao je mjere koje je poduzela vlada koju vodi, a koje su uticale na ekonomski napredak zemlje.

„Ekonomski rast jer je to naša vizija. Podrška lokalnim preduzećima jer je to način da se to postigne”, napisao je Kurti u objavi na Fejsbuku, gdje je naveo mjere podrške koje je Vlada do sada pružila.

„Kroz Paket za ekonomski preporod, Mjera 2.1, subvencionisali smo 20% kredita za proizvodne i prerađivačke djelatnosti. Ova mjera je vrijedna 15 miliona eura direktne podrške koja je omogućila da 207 preduzeća ulože više od 87 miliona eura u proširenje kapaciteta”, napisao je Kurti.

U okviru mjere 2.4, rekao je da je preduzećima ponuđena podrška za obuku osoblja, brendiranje proizvoda i podrška za sajmove u inostranstvu u pronalaženju novih tržišta. Od ove mjere podršku je imalo 75 preduzeća.

„Dakle, pomogli smo našim domaćim preduzećima da prošire svoje proizvodne i prerađivačke kapacitete kako bismo povećali domaću proizvodnju, zapošljavanje i izvoz“, naglasio je Kurti.

Prema premijerovim riječima, izvoz u periodu januar-septembar 2022. veći je za 25,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Prosječan godišnji rast izvoza u periodu januar-septembar 2008-2020. godine iznosi 15,7%, dok je prosječan rast izvoza u u posljednje dvije godine za vrijeme naše vlade 47,3%. Dakle, sa našom Vladom izvoz je u ovom periodu rastao tri puta brže nego u godinama kada su bile na vlasti prethodne vlade”, naglasio je Kurti.

A povećanje izvoza, prema premijerovim riječima, nesumnjivo znači povećanje privredne aktivnosti i zaposlenosti u zemlji.

„Poslovni promet za period januar-avgust 2022. godine povećan je za 21,6% u odnosu na isti period 2021. godine i 67,9% u odnosu na 2020. godinu. Kao rezultat toga, u 2021. godini imali smo registrovano 25 hiljada radnih mjesta više nego u prethodnom periodu, a od januara do avgusta ove godine imamo još 15 hiljada radnih mjesta“, kazao je Kurti.

„2021. godinu smo zatvorili otvaranjem državnog carinskog terminala u Mitrovici. Ove godine smo carinski terminal u Podujevu pretvorili u državni terminal. Isto tako, nastavićemo sa otvaranjem državnog carinskog terminala u Vrbnici. Ove sedmice počelo je carinjenje robe u luci Drač. To će smanjiti troškove za privredu i potrošače za oko 2 miliona evra, kao i vrijeme carinjenja“, nastavio je premijer.

On je rekao da su strane direktne investicije na Kosovu nastavile da rastu tokom njegove vlade.

“U periodu januar-jul ove godine vrijednost stranih direktnih investicija premašila je vrijednost od 400 miliona evra. Dakle, 47% više u odnosu na isti period 2021. i 99% više nego 2020. Ekonomski napredak nije nagađanje niti slučajnost. To je rezultat pravilne politike i dobrog upravljanja. Gore navedene brojke i pokazatelji su naše svjedočanstvo o tome”, zaključio je Kurti.

(RTKlive)