Connect with us

Kosovo

Kurti: Budžet opština za narednu godinu 742 milona evra

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti i članovi njegovog kabineta održali su sastanak se sa predsjednicima opština na Kosovu. Sastanku su prisutvovali novoizabrani gradonačelnici četri opštine na sjeveru.

Koordinacioni sastanci između centralnog i lokalnog nivoa su sastanci na kojima ima najviše predstavnika građana, te su stoga teme koje se obrađuju najkorisnije i usmjerene su na poboljšanje života građana, rekao je Kurti.

Jedna od tema sastanka bio je budžetu kosovskih opština za narednu godinu.

“Opšti opštinski budžet za narednu godinu dostiže vrijednost od 742 miliona evra, što je skoro 200 miliona evra više budžeta za opštine u vrijeme ove vlasti nego prethodne. Što znači da lokalna vlast ima pažnju centralnog nivoa, ali i finansije koje čekaju da se realizuju kroz saradnju svih nas”, rekao je premijer Aljbin Kurti na sastanku sa predsjednicima opština.

Premijer Kosova podsjetio je i da je Komisija za grantove odobrila opštinama projekte za period 2024-2026.

“Pored saradnje u oblasti životne sredine, u okviru „Povelje zelene i održive opštine“ i energetske efikasnosti, u okviru paketa od 75 miliona evra za suočavanje sa energetskom krizom, želim da istaknem kandidaturu naše zemlje za organizaciju Mediteranskih igara 2030. godine. Ovakav događaj, osim što je dobra prilika za unapređenje javne infrastrukture, predstavlja idealnu platformu za afirmaciju naše države u međunarodnoj areni. Iz tog razloga, Mediteranske igre nisu samo projekat sportskog sektora. Na njih treba gledati kao na državni razvojni projekat i mobilnost naše omladine” istako je premijer Aljbin Kurti na sastanku sa predsjednicima opština na Kosovu.

On je naveo da koncept organizovanja ovih igara na Kosovu predviđa proširenje organizacije na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući investicije i mobilizaciju u mnogim opštinama, sa posebnim naglaskom na sedam najvećih opština.

Kurti je najavio da će koordinacioni tim za kandidaturu Kosova, ovih dana predsjednike opština obavjestiti više o konceptu kandidature i drugim detaljima vezanim za projekat organizovanja Mediteranskih igara 2030.

(RTKLive, RTK2)