Connect with us

Kosovo

Kurti: 27 godina bola i čežnje od genocida u Srebrenici

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti u povodu 27. godišnjice genocida u Srebrenici napisao je na Fejzbuku da je ono što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina ništa manje nego genocid.

“Ništa manje od namernog ciljanja žrtava radi njihovog postojanja”.

“Kada je Rafael Lemkin u svojoj knjizi ‘Vladanje Osovine u okupiranoj Evropi’ prvi put upotrebio termin GENOCID, sumnjam da je razmatrao mogućnost neslaganja između teorijskih i praktičnih aspekata pojma. Sumnjam mnogo da je Lemkin, kada je govorio o genocidu, mislio da će neko u 21. veku moći da izgradi čitav narativ diskusije na osnovu negiranja genocida“, napisao je premijer.

Genocid kao riječ, dodaje Kurti, nije otkriven da se negira. Ali da se naglasi brutalnost i nehumanost zločina koji prevazilaze ono što obuhvataju pojmovi ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

“Genocid i danas znači preduzimanje radnji sa ciljem uništenja (potpunog ili delimičnog) nacionalnih, etničkih, rasnih ili vjerskih grupa. A ono što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina nije ništa manje nego genocid“, kaže Kurti.

„Nedostatak nastao genocidom se ne može nadoknaditi, ali se on može priznati ako bude prihvaćen. U vremenu u kojem živimo, žrtvama se svakodnevno stavlja so na ranu kada se genocid u Srebrenici bestidno negira od strane Srbije. Kada se uloga u ovoj strašnoj agresiji minimizira do beskonačnosti“, kaže Kurti.

Oni koji treba da izađu i ponizno se izvine, oni besramno negiraju postojanje genocida.

“Moramo zapamtiti da je prvi korak u ponavljanju genocida poricanje. Stoga moramo biti pažljivi i glasni u našem obilježavanju i našim zahtjevima za priznanjem i poniznošću prema jednom od najstrašnijih genocida koji se dogodio u Evropi nakon Drugog svetskog rata“, napisao je Kurti.

(RTK)