Connect with us

Kosovo

Kosovo dobilo oficira za vezu sa Europolom

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je objavio da je postignut dogovor sa Europolom da Kosovo ima oficira za vezu sa evropskom policijskom organizacijom.

„Danas smo završili potpisivanje sporazuma sa EUROPOL-om, sa izvršnom direktorkom, Katrin De Bol, kojim je Kosovu omogućeno imenovanje zvaničnog oficira za vezu u EUROPOL-u i uspostavljena je sigurna linija komunikacije i razmjene informacija sa EUROPOL-om“, rekao je Svečlja.

Prema njegovim riječima ovaj sporazum omogućava sigurnu razmjenu informacija u borbi protiv međunarodnog kriminala i korupcije.

„Ovi sporazumi će omogućiti saradnju i direktnu i sigurnu razmjenu informacija Republike Kosovo, EUROPOL -a i država članica Evropske unije.“

Svečlja je dodao da su potpisani sporazumi dokaz daljeg unaprijeđenja saradnje Kosovske policije i EUROPOL -a.

„Naša zajednička posvećenost povećanju bilateralnih i multilateralnih sporazuma za međunarodnu policijsku saradnju nastaviće se velikom dinamikom“, kazao je Svečlja.

Do sada veze Policije Kosova sa Europolom su prvo išle kroz misiju UNMIK-a na Kosovu a nakon uspostavljanja misije Euleksa preko nje.

Ovo je prvi put da se obezbjeđuje direktna veza Policije Kosova sa Europolom.

Kosovo u dva pokušaja nije uspjelo da se učlani u INTERPOL, dok je Svečlja prije nekoliko dana najavio da će se ponovo tokom sljedeće godine kandidovati za prijem u toj organizaciji.

(Beta, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply