Connect with us

Kosovo

Kosovo, “deponija” starih njemačkih automobila

Objavljeno

-

Kosovo je postalo prostor za stare automobile koji napuštaju Evropu, što je pooštrilo pravila protiv zagađenja vozila. Više od 60 posto prometa čine njemački automobili, uglavnom stari, piše Koha.

Stari njemački automobili obilježili su promet na Kosovu 2020. godine. Pandemijska godina nije donijela veće promjene u odnosu na prethodne godine. To je samo osiromašilo tržište. Dodati su stari modeli i došlo je do smanjenja novih uvezenih modela. Kosovari su zemlju pretvorili u deponiju starih njemačkih automobila.

Tačno 342.591 vozilo registrovano je u 2020. godini do decembra, na osnovu podataka koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo TIME-u. Godinu ranije registrovano je preko 12.000 više.

Uzimajući u obzir sve podatke o vozilima, koji su registrovani do decembra, na Kosovu je prosečna starost vozila 16 i po godina. U tom kontekstu dominiraju automobili proizvedeni od 1999. do 2011. godine.

24.408 automobila registrovanih 2020. godine proizvedeno je 2003. ili prije 17 godina, čineći ovu godinu proizvodnjom sa najvećom distribucijom modela na Kosovu. Ova brojka je 13 puta veća od registracije vozila proizvedenih 2020. Dok je u 2020. do decembra registrovano 1.810 vozila proizvedenih u godini registracije, a u 2019. godini 2.555 vozila registrovanih u toj godini proizvodnje pokazujući blagi pad uvoza potpuno novih automobila u vrijeme pandemije.

O trendu ulaska starih vozila svijedoče podaci koje pruža kosovska carina. Prema podacima o carini automobila u 2020. godini do decembra, podrazumijeva se da je bilo 2.918 novih automobila, od ukupno 20.228. Ove godine je korišteno 86 posto carinskih vozila. Većina automobila proizvedenih prije 10 godina carinjena je, ukupno 4.582.

MUP je objavio da je prvi put registrovano 27.109 vozila 2020. godine, za oko 7 hiljada manje nego prethodne godine. Muškarci i dalje uglavnom ostaju vlasnici automobila na Kosovu. Samo 10 posto automobila na kosovskom tržištu je u vlasništvu žena.

Porijeklo

Njemačka je i dalje proizvođač, ali i tržište sa kojeg se stanovnici Kosova najviše uvoze ​​automobilime. Verzije modela “Golf” i dalje su najprisutnije na tržištu.

Više od 130.000 automobila registrovanih 2020. godine bilo je najpoznatije njemačke marke “Volkswagen”. Slijedi “Opel” s više od 34.000 automobila registriranih 2020. godine. “Opel” je također njemački proizvođač, a od 2017. je dio francuske “PSA Grupe”. Ostali prestižni njemački brendovi “Audi” i “Mercedes Benz” takođe zauzimaju mjesto u glavnim preferencama Kosovara. Dok na Kosovu postoji skoro 23.000 automobila “Audi”, ima i 19.000 “mercedesa”.

“BMW”, “Renault”, “Peugeot”, “Ford”, “Fiat”, “Citroën” i “Škoda” ostali su najpopularniji brendovi na Kosovu, na osnovu podataka o ukupnim registracijama u 2019. godini.

Period 2001-2005 predstavlja period sa najviše automobila prisutnih na Kosovu. Samo od ovog proizvodnog perioda, na Kosovu je registrovano 112.000 automobila ili više od 30 procenata od ukupnog broja. To dokazuje veliko prisustvo modela “Golf 4” u zemlji, kao najpoznatijeg modela proizvedenog u ovom vrijemenskom periodu, koji se među stanovnicima Kosova vidi kao “model automobila”.

Potpuna dominacija automobila iz Njemačke takođe se vidi i po uvozu koji su stanovnici Kosova napravili u 2020. godini.

Samo u 2020. godini više od 72 posto uvezenih automobila došlo je iz Njemačke, a gotovo 15.000 od 22.000 automobila uvezenih ove godine dolazilo je s najvećeg evropskog tržišta. Francuska je drugi glavni uvoznik, odakle je Kosovo dobilo automobile, ali je iz ove zemlje uvezeno samo 1.535 automobila. Kina je treća zemlja iz koje su stanovnici Kosova uvezli svoje automobile 2020. godine.

Ukupna vrijednost automobila uvezenih 2020. godine, prema carinskim podacima, bila je preko 180 miliona eura. Od carinskog poreza za njih je više od 59 miliona eura otišlo u državnu kasu. Oktobar je bio najplodniji mjesec za carinu. U ovom mjesecu uvezen je 2.481 automobil. Samo godinu dana ranije, na Kosovo je uvezeno 24.187 automobila, dok omjer automobila koji dolaze iz Njemačke ostaje isti.

Da “Volkswagen” u potpunosti dominira kosovskim tržištem, potvrđuje i Behar Cakiqi iz poznate grupe ljubitelja automobila na Kosovu, “Marakli t'Kerreve”, koja je nedavno obogaćena platformom za kupovinu i prodaju automobila pod istim imenom.

Rekao je da je najveće interesovanje za “Volkswagen”, tačnije za model “Golf”. Iako je potvrdio da nema mnogo novih automobila, rekao je da je model “Golf 7” trenutno najtraženiji na ovom mjestu.

Cilj ove platforme je da se izdvoji od ostalih, čineći postavljanje cijena obaveznim kako bi se olakšala zaštita kupaca i prodavača.

“To je naš način da stranama spriječimo razgovore bez referentnih tačaka. Drugim riječima, ako vam se sviđa cijena, obratite se prodavaču i normalno pregovori počinju, jer je cijena samo orijentacija “, rekao je.

Daleko od električnih automobila

Dok evropske i razvijene zemlje nastavljaju da se približavaju utvrđenom vremenu kada će zaustaviti vozila sa sagorevanjem, na Kosovu broj potpuno električnih i hibridnih vozila ostaje izuzetno nizak.

Tržište električnih i hibridnih automobila poraslo je za samo 15 automobila do 2020. godine.

U ovom je segmentu u 2019. godini bilo registrirano ukupno 29 automobila, dok ih je 2020. ukupno 44. Uključuje potpuno električne automobile i hibridne verzije koje rade u kombinaciji s dizel i benzinskim motorima.

Nezainteresiranost za električne automobile razumio je i Cakiqi, koji je rekao da za sada na platformi nije postojala potražnja i ponuda za takvim automobilima, ali je dodao da će čim se poveća interes, biti dodan namjenski prostor za njih.

Glavnina uvoza vozila je ona koja imaju dizel gorivo.Cijena takvih u razvijenim evropskim zemljama, posebno u Njemačkoj, znatno je pala, uglavnom zbog uzroka zagađenja.

Na Kosovu je više od 80 posto automobila dizel, na čiju se kvalitetu često gleda sa sumnjom.

Jednostavna računica pokazuje da su 2020. godine od ukupnog broja registrovanih vozila, samo 0,012 posto njih bila vozila koja nisu zagađivala životnu sredinu. Procenat je daleko od svjetskog nivoa, gdje je samo 2019. godine objavljeno da je ukupna distribucija električnih vozila u svijetu bila preko jedan posto.

Priština, u koju se svakodnevno izvrši oko 135.000 unosa motornih vozila, i dalje je među gradovima sa najvećim zagađenjem vazduha u Evropi. Kako je izvijestila KOHA, na osnovu mjerenja Agencije za zaštitu okoliša 2019. godine, 12 posto plinova dolazi iz transporta.

(Koha.net)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply