Connect with us

Kosovo

Konjufca: ZSO isključivo uz priznanje Kosova, inače nema napretka u dijalogu

Objavljeno

-

Predsjednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca izjavio je da postoji samo jedan ključ za nastavak dijaloga, a to je da se Zajednica opština sa srpskim formira zajedno uz priznanje Kosova od strane Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

On je izneo i uvjerenje da Kosovo ne može da napravi nijedan korak napred u procesu dijaloga ako nije na pomolu priznanje Srbije i podsjetio da je sa tim obećanjem Samoopredeljenje došlo na vlast.

Takođe je rekao da se predstavnik EU u dijalogu Miroslav Lajčak sa svojim pozicijama nalazi na strani Srbije i da komentari koje je tim povodom izneo premijer Aljbin Kurti, nisu optužbe već opažanja.

“Primećeno je da su Lajčakovi stavovi, koje on najviše artikuliše, oni koji stavovi koje zauzima Srbija. Ono što je stav Srbije je da Kosovo treba da napravi Zajednicu van bilo kakvog političkog kišobrana procesa koji je došao do ove tačke gde smo sada. Mislim da ovo uopšte nije fer. To je odstupanje od prvobitne ideje. Prvobitna ideja je da nema Zajednice bez priznanja. Nazovite to de fakto priznanjem, to je priznanje državnosti Kosova. Srbija treba da se saglasi da kada pređete granicu na Merdaru da ste u drugoj državi.”, naveo je Konjufca.

Dodao je da je odgovornost Kosova da pronađe oblik Zajednice koji je u skladu sa Ustavom i koji ne krši pravni poredak.

„Samo je jedan ključ moguć da se dijalog pomeri napred, Zajednica zajedno sa priznanjem, inače nema napretka u dijalogu“, zaključio je Konjufca.

(Ekonomia Online, Kosovo online)