Connect with us

Kosovo

Konjufca: Omladina je bogatstvo Kosova, moramo da se brinemo o njoj

Objavljeno

-

Savjet za održivi razvoj Skupštine Kosova, u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), organizovao je danas okrugli sto o Demografskoj perspektivi Kosova, povodom obilježavanja Dana 8 milijardi stanovnika u svijetu.

U svom uvodnom govoru, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca je rekao da je tema o kojoj se razgovara veoma važna, jer je, kako je rekao, jedno od glavnih bogatstava Kosova njegovo stanovništvo.

Skupština Republike Kosovo, dodao je predsednik Konjufca, će se obavezati da će doprineti unapređenju međusektorske saradnje kroz mehanizme koji su joj na raspolaganju, kako bi razumela i odgovorila na potrebe različitih demografskih grupa Kosova.

„Institucije Kosova u celini moraju usvojiti zakone i politike koje obezbeđuju jednakost i inkluzivnost, promovišu održivi razvoj i brinu o ljudima i porodicama u nevolji“, rekao je predsjednik Konjufca.

Šef Skupštine je dodao da je omladina bogastvo Kosova i da moramo da se brinemo o njoj.

„Kosovo je svake godine sve manje mlado i to moramo imati na umu. Države se trude da zaštite svoje stanovništvo, zato to treba da uradi i Kosovo“, rekao je predsjednik Glauk Konjufca, dodajući da je u tu svrhu potrebno izraditi sveobuhvatan nacionalni plan.

Šef parlamenta je podsjetio da je 1981. godine Kosovo imalo 2 miliona stanovnika, dok je na posljednjem popisu stanovništva 2011. bilo 1,6 ili 1,7 miliona stanovnika.

„Ne želimo da Kosovo ima 1,2 miliona stanovnika 2060. godine“, rekao je predsjednik Skupštine.

On je pomenuo odluku Vlade Kosova za popis stanovništva koji će se održati 2023. godine, koji će pomoći Kosovu u procesu evropskih integracija, kroz tačan prikaz demografskih i socio-ekonomskih podataka.

Predsjedavajuća Savjeta za održivi razvoj Fatmire Kollçaku rekla je da u svijetu još uvijek postoji nejednakost i da razvijene zemlje imaju obavezu da pomognu zemljama koje nisu razvijene.

Koordinator Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu, Arnhild Spence, naglasio da je trend veoma niske stope nataliteta, ne samo na Kosovu već i u svijetu, promenio demografiju sveta.