Connect with us

Kosovo

KID: Sudovi u 2021. imali znatno manju efikasnost u slučajevima korupcije

Objavljeno

-

Sudovi su u 2021. godini imali značajno nisku efikasnost u rješavanju slučajeva korupcije, nalaz je koji je Kosovski institut za pravosuđe uvrstio u istraživački izvještaj „Pokušaj borbe protiv korupcije“.

Na konferenciji za medije prezentovani su nalazi koji pokazuju da je 2021. godine doneto manje odluka u slučajevima korupcije nego 2019. godine, kada Kosovo nije bilo u pandemiji.

„U odnosu na prethodne godine, u 7 osnovnih sudova doneto je manje odluka u slučajevima korupcije (165 lica) nego 2019. godine kada su donete odluke protiv 302 lica. Broj odluka u 2021. godini približan je onom iz 2020. godine (161 lice), jer je zbog pandemije rad u pravosuđu smanjen za nekoliko mjeseci“, navodi se u izveštaju.

„Tako KID konstatuje da su tokom 2021. godine Sudovi imali značajno nisku efikasnost. Shodno tome, tokom te godine sudovi su imali skoro isti rezultat kao i 2020. godine, koja je bila godina pandemije“, navodi se dalje.

42 odsto optužnica za korupciju protiv 165 lica završeno je neuspješno tokom sudskog dokazivanja. Osuđene su 72 osobe.

Što se tiče visokih profila, objavljene su sudske odluke protiv 28 osoba i kod svih su propale optužnice Tužilaštva, navodi se u izvještaju.

„2021. godina je jedna od godina koja je imala najnegativnije rezultate u slučajevima visokog profila. Slučajevi kao što su ‘Veterani’ ili ‘Pošta’ u kojima se sumnja da je naneta velika šteta državnom budžetu okončani su oslobađajućim presudama, a još gore su okončani predmeti protiv bivšeg gradonačelnika Lipljana, Šukrija (Shukri) Buje, bivšeg poslanika, Nasera ​​Osmanija i bivšeg sekretara Ministarstva zdravlja Iljira (Ilir) Tolaja, koji su odbačeni zbog zastarelosti“, navodi se u izvještaju.

„Takođe u slučajevima poput onog protiv bivšeg gradonačelnika, Gnjilana Ćemajlja (Qemajl) Mustafe i direktora Sekretarijata KPK Ljavdima Krasnićija (Lavdima Krasniqi), zbog grešaka u fazi istrage, glavni dokazi su proglašeni neprihvatljivim“.

Kako navode iz KID-a, u odnosu na prethodne godine, u 2021. godini došlo je do porasta dopunskih kažnjavanja (zabrana bavljenja profesijom), ali dodaju da kako bi kazne bile smislene, takve kazne treba da postoje i za službenike koji su proglašeni krivim za korupciju.

Neoduzimanje imovine stečene krivičnim djelima korupcije i dalje zabrinjava.

(Koha ditore, Kossev)