Connect with us

Kosovo

KFOR traži odgovornost za napad na njegove vojnike prošle godine

Objavljeno

-

Komandat KFOR-a Ozkan Ulutaš saopštio je u srijedu da se moraju utvrditi sve činjenice napada na tu vojnu misiju NATO-a na Kosovu u maju prošle godine i da učesnici u tom napadu moraju odgovarati.

On je dodao da je posle tog nasilja KFOR povećao svoje kapacitete za oko 1.000 vojnika, te utrostručio broj patrola u opštinama na sjeveru Kosova i oko granice sa Srbijom.

“To je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u toku decenije i to pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir”, rekao je Ulutaš.

Više od 90 pripadnika misije KFOR-a 29. maja 2023. je teže i lakše povređeno u nemirima ispred opštine Zvečan na sjeveru. Tom napadu su prethodile tenzije 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, protiveći se ulasku novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Na godišnjicu napada, iz KFOR-a navode da je on bio “ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv”.

“Danas odajemo počast služenju i žrtvi naših kolega, koji su rizikovali svoje živote da bi izvršili svoje dužnosti za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa našom misijom koja proističe iz mandata Ujedinjenih nacija. Njihova hrabrost je pomogla stabilizaciji situacije u toj oblasti i sprečila dalju eskalaciju nasilja”, rekao je Ulutaš.

Kosovo je za ove nemire okrivilo Srbiju, odnosno navelo da iza nemira u Zvečanu stoji zvanični Beograd i “kriminalne grupe bliske predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

Beograd je to negirao i odgovornost prebacio na premijera Albina Kurtija uz poruku da je njemu “odgovaralo da dođe do sukoba NATO-a i Srba”.

Na Kosovu je do sada uhapšeno desetak osoba zbog “učestvovanja u nasilnim protestima” i napada na pripadnike KFOR-a.

KFOR je ranije poručio da se nada da i vlasti u Beogradu istražuju osobe koje su se posle nereda “vratile u Srbiju”, te da se očekuje da svi počinioci budu “hitno procesuirani”.

Nadležne institucije u Srbiji se do sada nisu oglašavale po tom pitanju, odnosno ne zna se da li srpske vlasti vode neki proces protiv osoba koje su učestvovale u napadu na KFOR.

(RSE)