Connect with us

Kosovo

Kfor: Ne spekulišemo o bilo kakvom scenariju na sjeveru

Objavljeno

-

Misija Nato na Kosovu, Kfor, saopštila je da je spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove, i da neće da spekuliše o bilo kakvom budućem scenariju za mogućnost ponovljenih napada na sjeveru, prenosi Koha.

Kako su naveli iz Kancelarije za komunikacije, Kfor je u bliskom kontaktu sa kosovskim institucijama i bezbjednosnim organizacijama, kao i sa Euleksom, Štabom Oružanih snaga Srbije, Oebsom i UN.

“Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov, prilagođavajući svoju poziciju potrebama i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom i Euleksom. Kfor nastavlja da djeluje posle Kosovske policije i Euleksa. Kako je generalni sekretar Natoa rekao u svojoj posljednjoj posjeti Zapadnom Balkanu prošlog novembra, stabilnost u regionu zavisi od toga da sve strane izaberu diplomatiju umjesto nasilja”, kaže se u saopštenju.

Kfor je dodao da snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija, rekavši da “strane moraju da se angažuju u dobroj vjeri”.

Kfor je situaciju na sjeveru opisao kao mirnu, ali krhku.

(Koha ditore, Kosovo online)