Connect with us

Glas vilajeta

Jeo iz iste tepsije sa ovčarima: Abidin Bajmak (Čaja) veliki čovjek i gazda

Objavljeno

-

Abidin Bajmak (Čaja) rođen je 1892. godine u selu Brod. U ranoj mladosti radio je kao ugostiteljski radnik u Solunu (Grčka). Jedan je od najvećih stočara Gore svih vremena. Imao je oko 12 000 ovaca, oko 100 konja, između 30-50 krava, oko 50 pasa i oko 1000 komada živine.

Za čuvanje stoke brinulo se oko 100 ovčara. Od proljeća do jeseni stoka je bila čuvana na obodima brodske planine, na poznatom Bajmakovom bačilu. Tokom zime stoka se selila u Ovče polju (kotlina i oblast u središnjen dijelu Makedonije), na 100 hektara zemlje koju je Abidin čaja kupio negdje oko 1929. godine. Tu je imao kuću, svoju pekaru, farmu sa oko 1000 kokošaka, u to vrijeme poljoprivredni avion i traktor, kao i druge pomoćne mašine i sprave tog vremena. Proizvodio je kvalitetan Šarski sir i kačkavalj.

Abidin čaja je ovo bogatsvo posjedovao od 1920-1945. godine, kada biva proglašen državnim neprijateljem, nakon čega mu država konfiskuje svu imovinu. Kako bi sačuvao glavu i spasio familiju pobjegao je u Albaniju. Tokom bjega uspio je poterati i sačuvati oko 2000 ovaca.

Iz Albanije se vratio 1947. godine. U to vrijeme ima samo 600 ovaca. Imovina mu nikada nije vraćena.

Imao je tri sina i četiri ćerke. Osim jednog unuka niko od njegovoih danas ne živi u Brodu.
Bio je skroman, nije se puno isticao, oblačio se normalno, družio se sa ljudima, jeo iz iste tepsije sa ovčarima.
Kada je zimi stokom išao za Ovče polje prolazio je kroz gradove. Da bi bez problema prošao isplaćivao je svim radnjama dnevni promet koji su pravili kako bi zatvorili radnje.

Priča Abidinovog unuka

U Gori se izraz čaja koristi za čovjeka koji ima mnogo stoke (prvenstveno ovce), u prijevodu znači domaćin, starešina, nadzornik.