Connect with us

Kosovo

Jašari: Države koje podržavaju napad na severu treba da dobiju zasluženu kaznu

Objavljeno

-

Komandant Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) general Baškim Jašari obavestio je šefove Odbrane Jadranske povelje i SAD o najnovijem napadu na sjeveru zemlje, smatrajući ga pretnjom po bezbednost Kosova i regionu, dok je tražio da Kosovo što project postane član Jadranske povelje.

Jašari je, na poziv svog kolege iz Sjeverne Makedonije, general-potpukovnika Vaska Đurčinovskog, a u koorganizaciji Komande američkih snaga u Evropi (EUCOM), na čelu sa generalom Kristoferom Kavolijem, učestvovao na Konferenciji načelnika odbrane Jadranske povelje – SAD u Skoplju.

„Napadi na sjeveru Kosova su pretnja stabilnosti Kosova i regiona. Takve stvari se ne mogu ponoviti i zemlje koje ih podržavaju treba da dobiju zasluženu kaznu“, naveo je general Jašari, koji je poručio učesnicima da je došlo vrijeme da Kosovo postane punopravni član Jadranske povelje.

Konferencija je nastavila sa radom, gdje je u njenom kontekstu komandant BSK-a sa svojom delegacijom održao bilateralne sastanke sa američkom delegacijom koju je predvodio general Kristofer Kavoli, komandant Američkih snaga za Evropu (EUCOM).

Tokom sastanka, Jašari je predstavio dostignuća BSK-a i zahvalio se generalu Kavoliju na podršci i partnerstvu u vojnoj oblasti između dve zemlje. Takođe, razgovarano je o bezbednosnoj situaciji u našoj zemlji i izazovima oko nje.

General Kavoli je čestitao generalu Jašariju na rukovodstvu i istovremeno ponovio da će SAD nastaviti da podržavaju BSK u razvoju vojnih i odbrambenih kapaciteta, navodi se u saopštenju BSK-a, prenosi RTKlive.