Connect with us

Region

Jak zemljotres potresao regiju, epicentar u BiH

Objavljeno

-

Vrlo snažan potres pogodio je u petak u 23:08 sati područje Hercegovine s magnitudom 5,7 stepeni Richterove ljestvice, a osjetio se u većem dijelu BiH i Dalmacije.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar bio između Stoca i Ljubinja, 40-ak kilometara od Mostara, na dubini dva kilometra. Prema prvim informacijama, zabilježena je i šteta u bližem području.

Potres se osjetio u cijeloj Crnoj Gori i BiH, sve do sjevera Dalmacije. Kako prenose lokalni mediji, građani su u strahu izašli iz kuća i stanova.

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu izvijestila je da se u 23.07 sati kod Nevesinja u Bosni i Hercegovini dogodio potres magnitude 6.1 po Richteru.

“Večeras, 22. travnja 2022. godine u 23 sata i 7 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres kod Ljubinja u BiH. Magnituda potresa iznosila je 6.1 prema Richteru a intenzitet u epicentru VIII stupnjeva EMS. Potres se osjetio diljem Dalmacije. Dojava o štetama još nemamo”, stoji u objavi na njihovoj internetskoj stranici.

Epicentar potresa bio je 19 kilometara istočno od Stoca u istočnom dijelu Hercegovine, precizira se u izvještaju Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC)

Podrhtavanje tla se, prema podacima EMSC, osjetilo i u Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Italiji i Sloveniji.