Connect with us

Lokalne

IZ regija Gora: Muslimanu je obaveza da čuva svoje vjerovanje i iman

Objavljeno

on

Odbor Islamske zajednice regije Gora uputio je apel stanovništvu Gore u vezi sa jučerašnjim događajima u kojima su hrišćanski misionari dijelili letke hrišćanskog sadržaja po selima Gore.

U apelu se navodi da je muslimanu obaveza da čuva svoje vjerovanje i iman, da se pozabavi selametom svoje fitre-prirode i misli te da se kloni svojom vjerom i srcem od svakih sumnji i nereda.

IZ regije Gora napominje da se obični musliman treba kloniti čitanja i gledanja u razna štiva zabludjelih, knjiga koje u sebi sadrže razne devijacije, širkove i svakakve inovacije, ili knjiga drugih religija koje nisu pošteđene ljudskog mješanja i promjene, osim stručnih i kompetentnih osoba koji imaju za cilj da iščitavanjem istih na njih adekvatno odgovore i pojasne zablude istih.

Stavovi islamskih učenjaka svih pravnih škola kada je riječ o čitanju vjerskih knjiga nemuslimana za nestručnu i nekvalifikovanu osobu izričito jasni, a to je da je takav čin običnom muslimanu zabranjen.

Odbor je najavio da će svi imami na teritoriji njihovog Odbora obavjestiti svoje džemate detaljno o aktivnostima ovih grupa.