Connect with us

Kosovo

Imenovan direktor Instituta za ratne zločine; Kurti: Srbija treba da odgovara

Objavljeno

-

Premijer Kosova, Albin Kurti, poručio je da Srbija treba da odgovara za zločine počinjene u ratu na Kosovu.

„Oni nisu propisani i ne može biti amnestije za zločine koje su počinili okupator i srpski agresor tokom rata na Kosovu“, rekao je on na sjednici Vlade.

Kurti je na ovom sastanku saopštio da je imenovao Atdea (Atdhe) Hetemija za izvršnog direktora Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

„Da bi se izgradila budućnost treba adresirati prošlost. Suočavanje sa prošlošću je proces liječenja i neophodan mehanizam za društveni napredak. Kao individualno pravo preživelih, žrtava i porodica, ali i kolektivno pravo, to je obaveza države. Država mora da omogući da se ta prava ostvare. Vlada se zalaže za istinu, pravo na znanje i pravdu kao preduslove trajnog mira“, rekao je on na sastanku, dodajući da oživljava institut koji će adresirati zločine Srbije.

„Ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid nisu stvar prošlosti. Rane su još sveže. Otvoreni su za hiljade članova porodica. Prioritet dajemo rasvetljavanju sudbine nestalih. Tokom ove godine, iskopavanja su obavljena na 11 lokacija, od kojih je pet lokacija rezultiralo pronalaskom i ekshumacijom najmanje 6 žrtava rata, ne uključujući nedavne slučajeve u Bistražinu, Đakovici i Prizrenu“, dodao je Kurti.

On je naveo da izazov po ovom pitanju ostaje nesaradnja Srbije.

(Koha, Kossev)