Connect with us

Kosovo

Građani Kosova ne vjeruju u pad cijena robe široke potrošnje, primećuju samo trgovačke prevare

Objavljeno

-

Vlada Kosova najavila je pad cijena prehrambenih prozvoda i robe široke potrošnje. Međutim građani smatraju da taj pad nije realan, s obzirom na to da na rafovima primećuju samo nova poskupljenja, čak se, kako kažu, ne poštuju niže cijene artikala koji su označeni da su na akcjama.

Potrošači upozoravaju da se često ne poklapaju cijene proizvoda na polici i kasi, te su za njih “proklamovani popusti” samo prevara.

UNDP je objavio analizu Pulsa javnosti u vezi sa inflacijom, u kojoj se ističe da su troškovi za osnovne potrebe, uključujući hranu, prevoz, komunalne usluge, zdravstvo, stanarinu i obrazovanje, rasli tri godine zaredom.

Prema Harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, koji je objavila Agencija za statistiku Kosova, za mjesec septembar 2023. godine potrošačke cene su u proseku više za 4,2 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

Veslji Veselji rekao je za Ekonomiju onlajn da samo pojedini proizvodi imaju popuste, a to se, kako ocenjuje, radi samo da bi se građani uverili da postoje popusti na sve proizvode.

Dodao je i da ima slučajeva da se u reklamama najavljuju popusti za odeđene artikle, a da su cene u radnjama nepromenjene.

“Možda neke radnje poštuju najavljenepopuste, drugi samo ubeđuju ljude da ima sniženja. Svako malo, nažalost, primećujemo u reklamama da ima popusta kada odete na kasu, ne primenjuje se cena kako treba”, kaže Veselji.

Džemajl Sadrija je naglasio da se prodavci ponašaju kako žele sa cenama i da nije primetio popuste.

“Oni hoće da podignu svoje cene”, smatra on.

Rustem Krasnići je rekao da nije čuo da postoji sniženje cena, već samo poskuplenje nekih specijalnih artikala.

“Žena je kupila hranu, nije primetila da ima sniženja, apsolutno, ali ima poskupljenja”, primećuje Krasnići.

(Ekonomia online, Kosovo online)