Connect with us

Kosovo

I učenici u Mitrovici dobili besplatne udžbenike

Objavljeno

-

Učenici u nastavi na bosanskom jeziku Osnovne Škole “Bedri Gjinaj” u Mitrovici pridružili su se učenicima iz ostalih opština na Kosovu koji su dobili besplatne udžbenike. To zahvaljujući donaciji izdavačkih kuća “Dukađjini” i “Albas”, sa kojima je bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova Duda Balje sklopila sporazum. Mitrovica je bila poslednja destinacija, nakon Prizrena, Dragaša, Peći, Istoka, Dečana i Prištine, gdje su podijeljeni besplatni udžbenici za učenike od 1. do 5. razreda.

Poslanica Duda Balje u izjavi za program na bosanskom jeziku RTK- Radija 2 kazala je da su podjijeljeni svi udžbenici obe izdavačke kuće koje su donirale knjige.

“Knjige smo podijelili i u opštini sa samo dva bošnjačka učenika. Razumijem da ovo nije institucionalni način, kako je sve ovo trebalo da izgleda, ali je bio jedini za ovu školsku godinu. Najbitnije je da djeca imaju udžbenike i da će naši učitelji i učiteljice uz nove knjige imati i više volje za rad”, kazala je Balje.

Balje je naglasila da zbog malog tiraža knjiga koje se štampaju na bosanskom jeziku, one bi bile skuplje u prodaji u odnosu na one na albanskom jeziku, pa pomoć kosovske Vlade od 80 eura ne bi bila dovoljna da se udžbenici kompletiraju.

(RTK)