Connect with us

Kosovo

Hovenijer i Kurti potpisali sporazum o zaštiti tajnih podataka

Objavljeno

-

Vlada Kosova i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država potpisale su sporazum o bezbednosnim mjerama za zaštitu poverljivih informacija. Sporazum su potpisali američki ambasador Džefri Hovenijer i premijer Aljbin Kurti.

Kurti je izjavio daa sporazum predviđa postupanje obe strane u vezi sa informacijama, način raspolaganja tajnim informacijama i njihovo deljenje u odnosu na ovlašćene strane.

„Koncept nacionalne bezbednosti je vodič za opšte upravljanje. Vlada je dužna da obezbedi zaštitu građana, a to čini mudrim političkim, ekonomskim, diplomatskim i vojnim akcijama. Nacionalna bezbednost je pravo i neophodnost. To se pretvara u volju i obavezu Vlade da donosi odluke koje garantuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države, zadatak koji često zahtjeva čuvanje informacija kao poverljivih. Takva zaštita informacija je predviđena zakonom i obezbeđuje zaštitu sve dok nacionalni interes tako nešto nalaže. Zbog toga smo se danas, zajedno sa ambasadorom Hovenijerom, dogovorili da će se informacije kategorisane kao takve čuvati kako je predviđeno nacionalnim zakonodavstvom i da se neće otkrivati osim onima koji posjeduju sertifikat o bezbednosti, bez obzira na poziciju ili zvanje koje lice zainteresovano za poverljive informacijei ima, rekao je Kurti.

Ambasador Džef Hovenijer je tokom sastanka istakao da su ovim sporazumom SAD i Kosovo preuzele obavezu zaštite i razmene poverljivih informacija.

„Sposobnost partnera da brzo i bez prepreka razmenjuju informacije je od vitalnog značaja, posebno u oblasti bezbednosti i odbrane. Zaključivanje ovog sporazuma je važno jer označava kulminaciju više od dvije godine pregovora, ali i predstavlja nastojanje SAD da nastave saradnju sa Kosovom u oblasti bezbednosti“, naveo je Hovenijer.

Američki ambasador je naveo da SAD ostaje nepokolebljiv u poštovanju suvereniteta Kosova. On je rekao da je zajednički cilj sa Vladom članstvo Kosova u Evropskoj uniji.

„Ovaj sporazum takođe unapređuje naš zajednički cilj za uspješan razvoj KBS-a u profesionalne snage teritorijalne odbrane. Danas obilježavamo i Dan državnosti Ukrajine, ovaj sporazum je prikladan i u širem kontekstu Putinovog brutalnog rata protiv Ukrajine“, izjavio je on.

(RTK)