Connect with us

Kosovo

Haradinaj: EU nije sposobna da vodi dijalog, nema “mini Šengena” dok Srbija ne prizna Kosovo

Objavljeno

-

Lider ABK Ramuš Haradinaj rekao je da ekonomska unija među zemljama regiona, balkanski “mini Šengen”, ne može da se uspostavi dok Srbija ne prizna Kosovo, prenosi Reporteri.

Haradinaj je naveo da će sa priznanjem biti uklonjenje prepreke za “mini Šengen”.

“Kada se dogodi priznanje, uklanjaju se i prepreke za “mini Šengen”. Sve dok nas Srbija ne prizna, to je nepravedna situacija. Kosovo je u nejednakoj poziciji u odnosu na druge zemlje u regionu, preokret bi trebalo da bude priznavanje Kosova, a zatim i mini Šengen”, rekao je Haradinaj.

Po njegovim riječima, EU ne može da vodi dijalog, već to moraju biti SAD.

“Moramo pozvati Ameriku za sto u dijalogu, a ne da napredujemo u dijalogu bez Amerike. EU nije jedinstvena, pet zemalja još nisu priznale Kosovo. Dvoje visokih zvaničnika EU kojima je povereno pitanje dijaloga dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo. Borelj iz Španije, Lajčak iz Slovačke. SAD nisu izrazile dilemu oko suvereniteta Kosova. Nama je u interesu da SAD budu za nama za stolom. Bajdena, kog lično poznajem, zanimaju balkanska pitanja, on poznaje albansko pitanje i uvjeravam vas da je idealno vrijeme da potražite pomoć SAD,” dodao je Haradinaj.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply