Connect with us

Kosovo

Haos sa cijenama lijekova, razlike u apotekama i do 100 odsto

Objavljeno

-

Zakon o izjednačavanju cijena lijekova, koji je obećao Pokret Samoopredeljenje, nije usvojen zbog čega na Kosovu nema kontrole nad cijenama lekova, piše Koha.

Novinari Kohe kupili su isti lijek, u razmaku od 15 minuta, u tri različite privatne apoteke, a razlika u cijeni je bila i do 100 odsto.

Oni su tablete vitamina B6, jedan od najjeftinijih proizvoda u privatnim apotekama, koji može da se kupi i bez ljekarskog recepta, u roku od samo 15 minuta, u tri apoteke na udaljenosti od 30 metara platili – u jednoj 0,60 evra, u drugoj 0,90 evra, a u trećoj 1,20 evra.

Koha je, preko Ministarstva zdravlja, uputila pitanja Farmaceutskoj inspekciji da li razlike u cijenama mogu da budu stavljene pod kontrolu, ali odgovor zasad nisu dobili.

Ministar zdravlja Arben Vitia je istakao da će to pitanje biti rešeno usvajanjem Zakona o izjednačavanju cijena lijekova.

Nacrt zakona prvo mora da usvoji vlada, a zatim i skupština, ali se ne zna kada bi on tačno mogao da stupi na snagu, ni da li će ove godine moći da se sprovede, jer su potrebni podzakonski akti da bi zakon u potpunosti bio implementiran.

Koha podseća da je to prvi zakon koji je Samoopredeljenje obećalo da će doneti, ali to nije učinjeno. U 2019. godini je doneto administrativno uputstvo o ovom pitanju, ali ni ono nije sprovedeno.

(Koha, Kosovo online)