Connect with us

Kosovo

Specijalizovano tužilaštvo zatražilo da suđenje Gucatiju i Haradinaju započne na proljeće

Objavljeno

-

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu danas je održano još jedno sudsko zasedanje u predmetu protiv Hysnija Gucatija, predsjednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova i potpredsjednika te organizacije Nasima Haradinaja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nasim Haradinaj, koji je danas trebao da se izjasni po optužbama za koje se tereti u potvrđenoj optužnici, odbio je da učestvuje na sednici u znak protesta zbog načina na koji je tretiran u Hagu, tako da se nije izjasnio o krivici. U skladu sa Pravilnikom suda, sudija za prethodni postupak je u ime optuženog evidentirao da nije kriv.

Pošto se kooptuženi Gucati već 18. decembra izjasnio da nije kriv, sudija za prethodni postupak u nastavku je otpočeo prvu statusnu konferenciju na kojoj se razgovaralo o priprema za suđenje u ovom predmetu.

Specijalizovano tužilaštvo zatražilo je da suđenje vođama Organizacije ratnih veterana OVK-a započne na proleće ove godine, dok je odbrana zatražila da to bude sredinom leta.

Tužilaštvo je reklo da ima tri paketa materijala na 838 strana i kao krajnji rok za izdavanje zaplenjenog materijala pomenulo je 19. februar.

Advokati odbrane su zatražili da taj materijal dobiju odmah, jer im je potrebno najmanje mesec ili dva za sprovođenje neophodne istrage u okviru priprema za odbranu.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova potvrdio je 11. decembra 2020. godine optužnicu protiv Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, kojom se terete za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

“Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem, uključujući putem izjava na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući zaštićene podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet”, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da su Gucati i Haradinaj (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni kao osumnjičena lica 25. septembra 2020. godine od strane Specijalizovanog tužilaštva i dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

(Agencija Anadolija)