Connect with us

Kosovo

Hadžiu: Kurti će predvoditi listu Samoopredeljenja, nema zakonskih prepreka

Objavljeno

-

Članica predsjedništva Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu rekla je da će Aljbin Kurti predvoditi listu tog pokreta na izborima 14. februara, prenosi Reporteri.

Hadžiu je, međutim, rekla da tijela Samoopredeljenja još nisu donjela odluku o formalizaciji kandidature Kurtija za premijera.

Prema njenim riječima, nema zakonskih ili ustavnih prepreka da se Kurti kandiduje za premijera, jer je šef Samoopredeljenja osuđen uslovno 2018.

“Kurti će predvoditi listu Samoopredeljenja, mada moram ovo da pojasnim, jer tijela Samoopredeljenja još nisu odlučila da formalizuju njegovu kandidaturu. Dakle, on će biti kandidat za premijera i za to ne postoji zakonska ili ustavna prepreka jer smo i Kurti i ja osuđeni 2018. na uslovnu kaznu, tako da u roku za verifikaciju, koji smo završili u septembru prošle godine, u zatvor se ide ako se izvrši neko drugo krivično dijelo i tada se uslovna osuda zamenjuje kaznom zatvora, dakle to je alternativna kazna. Od toga je stroža i novčana kazna“, rekla je ona.

Inače, Ustavni sud Kosova objavio je jučer punu presudu u vezi sa glasanjem o Vladi Kosova koju je predvodio Avdulah Hoti.

Ista odluka formalizuje pitanje o kojem se ovih dana najviše raspravljalo, a to je da li je zabranjeno kandidovanje osuđenih osoba.

Prema toj odluci, Aljbin Kurti ne može da se kandiduje na izborima za poslanike jer je osuđen.

Šef Samoopredeljenja je danas reagovao povodom ove presude, ali se nije izjasnio o tome da li će se 14. februara kandidovati i predvoditi izbornu listu.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply