Connect with us

Kosovo

Grčka će verovatno priznati nezavisnost Kosova

Objavljeno

-

Eksperti za međunarodnu politiku kažu da ne očekuju da će pet država Evropske unije, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, promeniti svoj stav, osim Grčke, koja će verovatno promeniti svoj stav prema Kosovu.

Kažu da treba sačekati kraj procesa dijaloga između Kosova i Srbije “da bismo videli stav ovih zemalja EU”.

Stručnjaci za međunarodnu politiku Dejvid Filips i Daniel Server rekli su za TV Dukađini da će od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo Grčka verovatno promeniti svoj stav.

„Grčka će najverovatnije priznati Kosovo. Zid koji je stvoren od pet država koje ga ne priznaju srušiće se uskoro, nakon što Grčka ili bilo koja druga zemlja odluči da prizna Kosovo. Grčka je u ‘Agendi 2014’ predložila produbljivanje evroatlantskih integracija svih zemalja zapadnog Balkana. Iako se nadam da će Grčka promeniti svoj pristup Kosovu, ne možemo zanemariti njene bliske veze sa srpskom državom, koju Grčka snažno podržava da se pridruži Evropskoj uniji,” rekao je Filips.

Profesor Daniel Server deli isto mišljenje sa Filipsom, ali kako kaže, šanse su minimalne da ove zemlje promene svoj stav u odnosu na Kosovo.

„Naročito se Grčka čini predvidljivijom od drugih zemalja. Naravno, svaki sporazum o konačnom statusu između Beograda i Prištine mora doneti priznanje pet država. Ali ne vidim da će se ovo uskoro dogoditi“, rekao je Server.

Dok, izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Fon Kramon kaže da će se razgovori koje je vodila sa kolegama iz pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, njihov stav promeniti kada se proces dijaloga završi.

„Svaka vrsta sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine učiniće da one promene svoj stav. Naravno, volela bih da se njihov stav promeni i ranije, ali to se verovatno neće dogoditi. S druge strane, postoji razlika između onih zemalja koje još uvek mogu da sarađuju i sarađuju sa Kosovom i onih zemalja kojima je iz čisto unutrašnjih razloga teško da sarađuju sa Kosovom”, rekla je Fon Kramon.

Zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu su Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply