Connect with us

Kosovo

Građani Kosova na duvan troše i do 250 miliona evra godišnje

Objavljeno

on

Glavni sanitarni inspektor Ibrahim Teršnjaku izjavio je da građani Kosova godišnje potroše oko 200 miliona evra na duvan, dok je prema nezvaničnim podacima ta cifra i do 250 miliona evra, prenosi Koha.

On je, na Svjetski dan borbe protiv pušenja, rekao za KTV da je takva cifra, u poređenju sa kosovskim budžetom od 2,5 milijardi evra, veoma visoka u odnosu na socijalni i ekonomski aspekt.

“Za porodicu koja ima pušača, cijena je veoma visoka. U opštoj analizi, smatra se da je poskupljenje duvana među mjerama koje vode povećanju svjesti građana”, rekao je Teršnjaku.

Prema njegovim riječima, u posljednja četiri mjeseca, 761 restoran ili 10 odsto ukupnog broja tih ugostiteljskih objekata na Kosovu je kažnjeno zbog kršenja Zakona o duvanu. Uručeno je 70 kazni za pravna lica i 11 za fizička lica.
Teršnjaku je rekao da su kontrole pojačane i da će biti povećane kazne za kršenje zakona u kafićima.

“Utvrdili smo da se u većini ugostiteljskih objekata poštuje zakon. Ali najveće prekršaje čine kafići, barovi i noćni klubovi”, dodao je glavni inspektor.

Teršnjaku je najavio da su u planu razne akcije koje će biti usmerene na subjekte koji ne poštuju zakon, a u koje osim Inspektorata koji sprovodi kontrole, treba uključiti i druge institucije.

“Sprovođenje Zakona o kontroli duvana rade sve inspekcije na Kosovu, svi zajedno možemo da napravimo veliki korak u ovom pravcu. Ne samo sanitarna inspekcija, već treba da postoji opšta saradnja”, rekao je Teršnjaku.

(Koha ditore, Kosovo online)