Connect with us

Kosovo

Građani Kosova na duvan troše i do 250 miliona evra godišnje

Objavljeno

-

Glavni sanitarni inspektor Ibrahim Teršnjaku izjavio je da građani Kosova godišnje potroše oko 200 miliona evra na duvan, dok je prema nezvaničnim podacima ta cifra i do 250 miliona evra, prenosi Koha.

On je, na Svjetski dan borbe protiv pušenja, rekao za KTV da je takva cifra, u poređenju sa kosovskim budžetom od 2,5 milijardi evra, veoma visoka u odnosu na socijalni i ekonomski aspekt.

“Za porodicu koja ima pušača, cijena je veoma visoka. U opštoj analizi, smatra se da je poskupljenje duvana među mjerama koje vode povećanju svjesti građana”, rekao je Teršnjaku.

Prema njegovim riječima, u posljednja četiri mjeseca, 761 restoran ili 10 odsto ukupnog broja tih ugostiteljskih objekata na Kosovu je kažnjeno zbog kršenja Zakona o duvanu. Uručeno je 70 kazni za pravna lica i 11 za fizička lica.
Teršnjaku je rekao da su kontrole pojačane i da će biti povećane kazne za kršenje zakona u kafićima.

“Utvrdili smo da se u većini ugostiteljskih objekata poštuje zakon. Ali najveće prekršaje čine kafići, barovi i noćni klubovi”, dodao je glavni inspektor.

Teršnjaku je najavio da su u planu razne akcije koje će biti usmerene na subjekte koji ne poštuju zakon, a u koje osim Inspektorata koji sprovodi kontrole, treba uključiti i druge institucije.

“Sprovođenje Zakona o kontroli duvana rade sve inspekcije na Kosovu, svi zajedno možemo da napravimo veliki korak u ovom pravcu. Ne samo sanitarna inspekcija, već treba da postoji opšta saradnja”, rekao je Teršnjaku.

(Koha ditore, Kosovo online)