Connect with us

Kosovo

Fon Kramon: Uzajamno priznanje Srbije i Kosova preduslov za pridruživanje Evropskoj uniji

Objavljeno

-

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je da bi Savjet Evropske unije trebalo da što prije liberalizuje vize za Kosovo, prenosi Gazeta ekpres.

U raspravi o izvještaju o napretka Kosova, Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, Kramonova je rekla da uprkos činjenici da građani Kosova izuzetno favorizuju EU, to ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo ako Evropska unija ne ispunjava obaveze.

“Ljudi na Kosovu me impresioniraju svojom željom da budu dio EU. U stvari, nijedna zemlja u regionu ne pokazuje jači stav o EU ​​od Kosova, ali ova činjenica se ne može uzeti zdravo za gotovo ako ne ispunimo svoje gubimo kredibilitet. Ovo je posljednji put da je Savjet EU dao obećanje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Delim frustraciju građana Kosova, volela bih da Evropski parlament može odlučite o ovom pitanju “, rekla je Kramon.

Član evropskog parlamenta iz Zelenih Njemačke izrazila je zabrinutost zbog toga što Kosovo nije snabdevono vakcinama.

“Drugo pitanje je to što Kosovo nije snabdevono vakcinama protiv kovida-19. Proizvodni kapacitet u EU se povećava i to bi trebalo iskoristiti za snabdevanje Kosova što je prije moguće. EU bi trebalo da podrži brzu vakcinaciju medicinskog osoblja i osjetljivih grupa “, rekla je ona.

Između ostalog je napomenula i potrebu za izborom novog predsjednika Kosova, a ukazala je i na potrebu nastavka dijaloga sa Srbijom.

„Nova skupština mora naći zajednički jezik i izabrati novog predsjednika. Što se tiče dijaloga Srbija-Kosovo, nova vlada bi trebalo da nastavi dijalog, uprkos poteškoćama. Kosovo treba da radi sa EU na dijalogu i da ga ne napušta. Uzajamno priznavanje Srbije i Kosova preduslov je za pridruživanje dvije zemlje Evropskoj uniji”, rekla je Fon Kramon.

(Gazeta express, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply