Connect with us

Dijaspora

F.C. Gora Hagen, fudbalski klub koji okuplja Resteličane svih generacija

Objavljeno

-

Od 2022. godine član njemačke amaterske Kraisler lige C je i F.C. Gora Hagen, fudbalski klub kojeg su osnovali Resteličani u Njemačkoj.

Planovi za formiranje fudbalskog kluba postojali su od ranije, ali je proces registracije kluba bio prilično težak, pa je trebalo malo više vremena da ovaj san postane stvarnost.

Za ime Gora odlučili su se jer su iz Gore, a jedan od razloga je i to što je starija generacija Resteličana do prije 10-ak godina imala klub pod nazivom KSC Gora, koji je takođe bio član regionalne amaterske lige i postizao sjajne rezultate.

Igrači su Resteličani koji žive u Hagenu, Dortmundu i drugim gradovima njemačke pokrajine Sjeverna Vestfalija (Nordrhein-Westfalen), osim golmana koji je turskog porijekla.

F.C. Gora Hagen je trenutno na desetom mjestu na tabeli, a od četvrtog mjesta dijele ih samo četiri boda. Atmosfera u klubu je odlična, kako na terenu, tako i na tribinama. Klub ima najveću navijačku podršku u ligi, ponekad kada igraju kod kuće bodri ih i preko stotinu navijača, svi Resteličani.

“Klubu je važan sportski uspjeh, ali i druženje, odavno se nije okupljao ovoliki broj ljudi. Klub okuplja Resteličane svih generacija”, ističu iz uprave kluba.

Prema nezvaničnim podacima, u njemačkoj pokrajini Sjeverna Vestfalija živi preko 150 porodica iz Restelice.

Klub finansiraju igrači i članovi plaćanjem članarine, a ima i četiri sponzora: Fliesen Gorde, Balje Bau, Pluritech i Armasis.

F.C. Gora Hagen ima svoj žiro račun, ako neko želi da pomogne finansijski može da izvrši uplatu na žiro račun ispod:
Empfänger: FC GORA HAGEN e.V.
IBAN: DE47 8306 5408 0005 2668 82