Connect with us

Kosovo

EULEX: Pažljivo pratimo događaje koji mogu da utiču na bezbijednost

Objavljeno

-

Mobilne izviđačke patrole EULEX-a trenutno prate bezbjednosnu situaciju na Severu Kosova, uključujući i Sjevernu Mitrovicu, kao i nedavna dešavanja, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom, saopštili su iz ove misije Evropske unije za KoSSev nakon današnjih incidenata na sjeveru Kosova.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se u ponedjeljak u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na. Srbi su ih sprečili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontrolisanoj eksploziji uklonjena kasno večeras.

Iz EULEX-a su potvrdili za KoSSev da su na zahtjev Kosovske policije i u koordinaciji sa KFOR-om njihove policijske jedinice pružile podršku u obezbjeđivanju prostora oko zgrade OIK-a u Sjevernoj Mitrovici.

Ujedno poručuju da ostaju na oprezu, te da pažljivo prate događaje „koji mogu uticati na bezbjednost Kosova i svih zajednica na Kosovu“.

(Kossev)