Connect with us

Kosovo

EU traži primenu ranije dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu razgovaraće o dijalogu Srbije i Kosova, a fokus će biti na implemetaciji onoga na šta su se Beograd i Priština ranije obavezali u pregovorima, saznaje Tanjug u Briselu.

”Fokus mora da se vrati na primjenu jos neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora se popraviti atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije”, navodi se u dokumentu pripremljenom za ministarsku diskusiju, u koji je Tanjug imao uvid.

U radnom dokumentu se ocjenjuje se da je ukupna “atmosfera oko dijaloga Beograda i Prištine i dalje komplikovana” i konstatuje da “poslednjih mjeseci nije bilo napretka”.

Navodi se da je rešavanje nesuglasica oko registrarskih tablica pokazalo da “dijalog može danese rezultate” pogotovo kada je podržan “jasnim porukama najviših EU zvaničnika i međunarodnih partnera, uključujući SAD”.

U tekstu dokumenta se poziva na podršku naporima koje u dijalog ulažu EU posrednici Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak, ali i pozivaju zemlje članice da se na “visokom nivou angažuju sa Beogradom i Prištinom”.

“Obe strane moraju da se ohrabre na konstruktivni angažman i dolazak do pozitivnih rezultata, što uključuje i dogovore o Zajedničkom regionalnom tržištu, kao i da se uzdrže od jednostranih poteza i retorike podela, posebno kada se radi o severu Kosova”, zaključuje se u tekstu.

Savjet EU će na sastanku 15. novembra u Briselu razgovarati o ukupnoj situaciji i angažmanu EU na Zapadnom Balkanu, a kao posebne celine izdvojene su diskusije o “sve težoj situaciji u BiH” i dijalogu Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply