Connect with us

Kosovo

EU: Kosovo je ispunilo kriterijume, odluku o vizama donose države članice

Objavljeno

-

Kosovo je ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima koje je postavila Evropska komisija. Sada je na državama članicama Evropske unije da daju jednoglasno odobrenje za bezvizno kretanje, naveo je u odgovoru za TV Kljan Kosova portparol Evropske komisije Peter Stano.

Istakao je da su liberalizacija viznog režima za Kosovo i dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije odvojeni procesi koji nisu međusobno povezani.

Naglasio je da ne postoji vremenski rok za završetak dijalog između Beograda i Prištine, ali da je stav Evropske unije da nema vremena za gubljenje.

„U rukama obe strane, Kosova i Srbije, je da odrede tempo dijaloga. Evropska unija veruje da nema vremena za gubljenje“, naveo je Stano u odgovoru.

Dodao je da je krajnji cilj dijaloga je da se postigne sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Stano je, između ostalog, naglasio da evropski put Kosova i Srbije takođe zavisi od napretka koji strane postignu u normalizaciji međusobnih odnosa.

(Klan Kosova, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply