Connect with us

Kosovo

EP usvojio Rezoluciju kojom se poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Objavljeno

-

Evropski parliament (EP) usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba biti “zasnovan na međusobnom priznanju”.

Ovo je prvi put da zvaničan dokument jedne evropske institucije spominje međuosobno priznanje. Pet država članica Evropske unije (EU) ne priznaje kosovsku nezavisnost, a EP je jedina institucija koja Kosovo tretira kao državu. Rezolucije EP inače nisu pravno obavezujuće za države članice EU.

Za ovu rezoluciju je glasalo 233 zastupnika, protiv ih je bilo 78 njih, a 34 uzdržanih.

Usvojenom rezolucijom, evropski zastupinici pozivaju vlasti u Srbiji “da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbjednosti politika, uključujući sankcije Rusiji”.

Evropski parlament Rezolucijom poziva srpske vlasti da djeluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje. Žali se zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabranu većinu da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Podsjećaju se beogradske vlasti da će napredak u dijalogu o normaliziciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji, što je ključno za obe zemlje da napreduju njihovim evropskim putevima. Takođe se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

U nacrtu Rezolucije se poseban prostor posvećuje stanju u medijima. Ističe se žaljenje zbog ograničene slobode medija i “zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti”, te napada na političke protivnike i širenje dezinformacija.

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici “duboko zabrinuti” zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

(Radio Slobodna Evropa)