Connect with us

Kosovo

Ekonomska situacija na Kosovu pogoršana nakon nekontrolisanog rasta cijena

Objavljeno

on

Ekonomska situacija na Kosovu se pogoršala nakon nekontrolisanog rasta cijena. Ekonomski i poslovni stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ovih povećanja, ističući da je neophodno da Vlada što prije preduzme mjere kako bi se minimizirale negativne posljedice ekonomske krize koje su zahvatile Kosovo.

Stalno povećanje cijena osnovnih artikala na Kosovu sve više otežava ekonomsku situaciju mnogih porodica. Neki građani koji su anketirani u prestonici kažu da je povećanje cijena na kosovskom tržištu pogoršalo njihovu socijalnu situaciju.

“Odjednom su cijene porasle 100 posto. Pripadam krugu penzionera i meni je to jako teško, počevši od osnovnog. Vekna hleba koja je koštala 30 centi sada je 50 centi, litar ulja koštao je 1,70 centi sada je 2,90 centi“, rekao je građanin.

Uzrok nekontrolisanog rasta cijena je rat u Ukrajini. Ali predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini, govoreći za Radio Kosova, kaže da povećanje cijena ide nepredvidivim koracima, takođe zbog nedostatka proizvodnje.

“Sada je drugi talas nekih cijena koje rastu. Mislim da smo došli u fazu kada su mnogi proizvodi, pa čak i sirovina koju isporučuju neke zemlje, a posebno Ukrajina koja učestvuje u nabavci žitarica i ulja u Evropi više od 13 posto, počela da osjeća nedostatak neke prerade”, rekao je Šahini.

U međuvremenu, ekonomski stručnjak, Safet Gërxhaliu, kaže za Radio Kosova da je potrebna javno-privatna saradnja, uključujući i građane, kako bi se izneli konkretni predlozi kako da se smanje negativne posljedice krize cijena koja je zahvatila i Kosovo .

„Mnoge zemlje u regionu su preduzele konkretne korake da utiču na cijene da ne pogode direktno građane, povukle su poteze u PDV-u, ukidanju akciza. Trebalo bi i na Kosovu da se učini isto. Svaki dan zakašnjenja samo jača inflaciju na Kosovu, jer ono što ste juče kupili za 50 evra ne možete kupiti danas“, rekao je Safeti.

Inače, hleb, ulje, brašno, naftni derivati, autobuske karte i taksi vozila, samo su neki od proizvoda i usluga koji su poskupeli na kosovskom tržištu.

(RTK)