Connect with us

Kosovo

DSK: Nacrt statuta Asocijacije nova vlast na teritoriji Kosova

Objavljeno

-

Novo Predsjedništvo Demokratskog saveza Kosova ocenilo je da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je Vladi Kosova podnela Evropska unija, „jasno predstavlja autonomno političko i teritorijalno uređenje Srba”.

U saopštenju za javnost, nakon sastanka rukovodstva DSK, navodi se da rukovodstvo ocenjuje da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je dostavljen Vladi Kosova, jasno predstavlja autonomno političko i teritorijalno uređenje kosovskih Srba i kao takvo se pretvara u hitnu stvar za ustavno tretiranje.

„Ovaj dokument, koji potiče iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa, zasnovan je na Rezoluciji UN 1244, stvara novu vlast na teritoriji Kosova i zamenjuje Ustavni sud arbitražnim sistemom“, ocenjuje DSK.

U saopštenju se takođe ističe da DSK ne može da podrži nijedan proizvod koji je van ustavnog okvira Republike Kosovo, van unitarnog sistema naše države, kao ni van njenog teritorijalnog uređenja.

„DSK ocjenjuje da je uloga Ustavnog suda Kosova neophodna i odlučujuća i očekuje da će ovaj sud delovati u skladu sa ustavnom normom, kad god se bavi ovim dokumentom. DSK smatra da je ovaj dokument posljedica pogrešne politike premijera, Vlade i drugih vodećih institucija zemlje, kao i nedostatka koordinacije sa našim saveznicima u najkritičnijim fazama za zemlju“, navodi se u saopštenju.

Prema DSK-u, pravovremena koordinacija akcija sa našim saveznicima, posebno sa SAD, je od vitalnog značaja za funkcionisanje i budućnost naše zemlje.

„DSK nastavlja da ostaje lojalan prvobitnoj ideji da dijalog sa Srbijom treba da bude na obostrano priznanje, da je Zajednica opština naša obaveza i da ova međunarodna obaveza treba da se realizuje u punom skladu sa ustavnim poretkom Kosova” zakjlučuje se u saopštenju.

(RTK)