Connect with us

Kosovo

Do sada se registrovalo preko pola miliona građana

Objavljeno

-

U procesu popisa stanovništva na Kosovu, koji je počeo 5. aprila, do sada je registrovano 530 hiljada ljudi.

Ovo je na konferenciji za novinare saopštio šef Kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati.

„Do sada je proces tekao po planu i predviđanjima koje smo pravili od početka. Na Kosovu je do juče bilo registrovano preko 530 hiljada građana i registrovano je preko 36 odsto objekata. Nemamo većih izazova na terenu, jer ovako složen projekat može imati izazove, počev od aplikacije. Čak se i osoblje stabilizovalo ovih dana. Prilagođen je područjima i matičari su sada dostigli kvotu koju smo predvideli, imamo u proseku 7 anketa dnevno. Ima ih koji rade po dve ili tri, ali ima i onih koji prelaze prosek. Ako se nastavi takva dinamika popisa, onda ćemo uspjeti da završimo popis stanovništva kako smo planirali – odnosno do 17. maja“, rekao je Kastrati.

On je rekao da se taj proces razvija u svim oblastima Republike i da u njemu učestvuju sve zajednice. On je priznao da na sjeveru učešće nije kao u drugim sredinama, ali je rekao da se nada da će sljedeće nedjelje biti registracija i u tom djelu.

„Sve oblasti na Kosovu i sve zajednice učestvuju u registraciji. U registraciji u svim sredinama i opštinama učestvuje i srpska zajednica. Došlo je do kašnjenja sa registracionim osobljem u sjevernim opštinama, ali smo angažovali kadrove i sada se registruje i srpska zajednica na sjeveru, ne u istoj mjeri kao u drugim sredinama, ali registracija je počela i ovu registraciju očekujemo u narednih nedjelja i u tom djelu“, rekao je on.

Kastrati je pozvao sve građane da se prijave tamo gdje imaju prebivalište.

(RTK)