Connect with us

Kosovo

Desetine hiljada evra propada zbog blokade na granici Kosova i Srbije

Objavljeno

-

Dvanaest kamiona sa tovarima pšenice Besarta Krasnićija (Krasniqi) je od prošle nedelje blokirano na granici Kosova sa Srbijom, odnosno na prelazima Merdare i Jarinje.

Vlada Kosova je 15. juna zabranila uvoz robe poreklom iż Srbije, kao i ulazak kamiona sa srpskim registarskim tablicama.

Takva odluka je doneta kao odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga 14. juna.

Tako je na srpskoj strani granice sa Kosovom ostalo blokirano na desetine kamiona.

Krasnići, vlasnik preduzeća za preradu proizvoda od žitarica Amidoni Group iz Lipljana, kaže da njegovi kamioni prevoze robu iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, te dodaje da svi imaju srpske registarske oznake.

Kako kaže, ukupna vrednost blokirane pšenice je oko 96.000 evra.

“Roba se ne može vratiti, jer je prošla srpsku carinu, pa ne može nazad ni u Mađarsku ni u Hrvatsku“, rekao je Krasnići za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Oni (srpski zvaničnici) ne dozvoljavaju (vozačima) da se vrate tamo, naši im ne dozvoljavaju da uđu na (Kosovo). Tako da ostajemo da čekamo“, dodaje on.

Iz Carine Kosova su za RSE naveli da nijedan kamion sa srpskom robom ili registarskim oznakama nije ušao na teritoriju Kosova od uvođenja zabrane.

Vlada Kosova je zabranu opisala kao meru bezbednosti, a ne kao ekonomsku ili komercijalnu.

Nije precizirano koliko dugo će ostati na snazi.

Ko trpi posledice?

Špejtim Kući (Shpejtim Kuqi), vlasnik kompanije za proizvodnju obuće “Solid” u Suvoj Reci, mjesta u centralnom djelu Kosova, takođe ima blokirana četiri kamiona sa sirovinama na granici.

“Nijedan kamion ne vredi manje od 80.000 evra“, kaže on za RSE.

Kući objašnjava da je sirovinu obezbedio iz Portugala, ali da prevoznici imaju srpske registarske tablice, jer su “troškovi manji”.

On ukazuje da će se kasniti sa izradom finalnog proizvoda zbog blokadę sirovina na granici.

“Po ugovoru moram da pošaljem finalni proizvod u Italiju krajem jula. Kasnim. Prema planu, ovaj materijal je trebalo da bude u proizvodnji 19. juna. Ako porudžbina kasni, kažnjava nas kompanija koja je poručila nabavku“, kaže Kući.

Kolika je vrednost blokirane robe?

Na osnovu proračuna Alijanse za biznis Kosova, vrednost ugovorene ili blokirane robe je oko 30 miliona evra.

Predsjednik ove organizacije Agim Šahini (Shahini) je 21. juna na konferencji za novinare rekao da su kompanije dužne da plaćaju kamatu prevoznicima koji su blokirani na granici.

Predsjednik Privredne komore Kosova Ljuljzim (Lulzim) Rafuna smatra da je Vlada Kosova trebala da se konsultuje sa privrednicima, ili da ih upozori na prekid uvoza robe iz Srbije, odnosno ulazak kamiona sa srpskim tablicama.

“Ne mogu da uđu u našu zemlju, a imaju velike troškove zbog međunarodnog transporta koji su ugovorili za uvoz iz Srbije, ili zbog plaćanja srpskim kompanijama“, kaže Rafuna za RSE.

U međuvremenu su vozači kamiona sa srpskim registarskim tablicama blokirali puteve koji preko tri granična prelaza – Merdare, Jarinje i Brnjak – vode ka Srbiji i ne dozvoljavaju prolaz kamiona sa kosovskim registarskim oznakama.

Blokada na Merdaru je podignuta u četvrtak, 22. juna.

Kosovo najviše robe uvozi iż Srbije, odnosno vrednost uvezene robe na dnevnom nivou je oko milion evra.

U posljednjih pet godina Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti preko 1,3 milijardi evra, dok je Kosovo na srpsko tržište izvezlo oko 215 miliona evra.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se situacija oko blokadę na granici ne promeni, moglo doći do poskupljenja na Kosovu.

(Radio Slobodna Evropa)