Connect with us

Izbori 2021

Daka predlaže da CIK overi listu Samoopredjeljenja bez Kurtija i drugih osuđenih

Objavljeno

-

Predsjedavajuća Centralne izborne komisije Valjdete Daka predložila je Izbornom panelu za žalbe i predstavke da se delimično odobri žalba Pokreta Samoopredeljenje i da se potvrde kandidature onih koji ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o opštim izborima. To bi podrazumevalo da pet kandidata ove stranke ostane neverifikovano, uključujući i kandidata za premijera Aljbina Kurtija, piše Koha.

“Predlažemo da se delimično odobri žalba Pokreta Samoopredeljenje i da se CIK obaveže da overi kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove iz člana 29. Zakona o opštim izborima, a istovremeno odbije pet kandidata koji ne ispunjavaju uslove“, kaže se u Dakinom pismu upućenom IPŽP-u, tvrdi Koha.

Ta institucija poručuje da je sarađivala sa svim drugima koje imaju svoju ulogu u proveri kandidata.

“CIK je svesna da sa liste od 110 osoba iz ovog političkog subjekta samo njih pet nisu ispunile zakonske uslove da bi bile overene kao kandidati za poslanike, ali na insistiranje predstavnika u CIK-u iz ovog političkog entiteta, cela lista je stavljena na glasanje i kao takva odbijena je za overu“, kažu u CIK.

Izborni panel za žalbe i pritužbe do sutra ima rok kada treba da bude objavljena odluka u vezi sa žalbama pristiglim od političkih subjekata. Samoopredeljenje je podnelo žalbu Izbornom panelu 23. januara.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply