Connect with us

Kosovo

CIK: 160 kandidata ne može na izbore zbog problema sa zakonom

Objavljeno

-

Centralna izborna komisija saopštila je da 160 ljudi koji su se kandidovali za gradonačelnike ili odbornike skupština opština imaju najmanje jednu pravosnažnu sudsku presudu kojom su proglašeni krivim za krivično djelo.

Portparol CIK-a Valmir Elezi na konferenciji za novinare rekao je da 30 političkih subjekata nije ispoštovalo zakon o izborima.

“Na osnovu odgovora Sudskog savjeta Kosova, proizilazi da 30 političkih subjekata od 93 koja su se prijavila za učešće na izborima, imaju kandidate čije kandidature nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, tačka ‘q’, prema kojoj kandidat ne može biti lice koje je pravosnažnom sudskom odlukom u posljednje 3 godine proglašeno krivim za krivično djelo. Ukupno je 160 kandidata sa liste od više od 5 hiljada 200 kandidata koji su tražili da budu sertifikovani ili na izborima za gradonačelnike ili za skupštine opština, ali koji imaju najmanje jednu pravosnažnu sudsku odluku kojom su proglašeni krivim za krivično delo u posljednje tri godine. Elezi je rekao da će tim povodom objaviti imena ovih kandidata“, rekao je on.

U skladu sa planiranim operativnim planom koji je odobrio CIK, Kancelarija za registraciju političkih partija i sertifikaciju će dostaviti CIK-u preporuke u vezi sa potvrđivanjem bilo kog entiteta ili kandidata. CIK će donijeti odluke o potvrđivanju najkasnije do 1. septembra. U slučaju da nije sertifikovan bilo koji kandidat ili entitet, stranka nezadovoljna odlukom CIK-a može uložiti žalbu Izbornom veću za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu.

Planirano je da se sve ove stvari završe do 6. septembra, što bi otvorilo put CIK-u da organizuje žrijebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima, najavio je Elezi. Rok za žrijebanje je 8. septembar.

160 kandidata su ili kandidati za opštine ili za skupštine opština iz 30 političkih subjekata.

(Koha ditore, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply