Connect with us

Kosovo

Četrdeset Albanaca, među njima dvoje sa Kosova, evakuisani iz Izraela

Objavljeno

-

Četrdeset Albanaca, među kojima su i državljani Kosova i Sjeverne Makedonije, evakuisani su 8. oktobra uveče iz Izraela u Albaniju, saopštilo je Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Albanije.

Izrael je proglasio ratno stanje nakon što su ga 7. oktobra napali palestinski militanti Hamasa. Kao odgovor, izraelska vojska je započela bombardovanje pojasa Gaze. Više od 1.000 ljudi je ubijeno sa obe strane.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Albanije saopštilo je da je evakuacija 40 Albanaca obavljena nakon njihovog zahteva da napuste Izrael.

Zvaničnici Albanije su za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su među njima dvoje sa Kosova i devet iz Sjeverne Makedonije.

“U narednim danima biće još specijalnih letova za Tel Aviv, dok Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove u koordinaciji sa sestrinskim ministarstvima zemalja regiona pritekne u pomoć svim građanima koji žele da se vrate u svoje zemlje”, saopštilo je ovo ministarstvo po dolasku aviona na međunarodni aerodrom “Majka Tereza” u Tirani.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Albanije stavilo je na raspolaganje broj +972 54 904 2813 za sve albanske državljane koji se nalaze u Izraelu i trebaju informacije o njihovom odlasku odatle.

(Radio Slobodna Evropa)