Connect with us

Region

Bosna i Hercegovina obilježava Dan nezavisnosti

Objavljeno

-

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992., postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Pitanje je ovo koje se našlo na glasačkom listiću ​referenduma o nezavisnosti održanog prije tačno 29 godina.

Od 64 posto građana koji su se odazvali glasanju, njih 99,44 posto glasalo je za nezavisnost. Referendum o nezavisnosti, održan 29. februara i 1. marta 1992, značio je potvrdu opredjeljenja većine građana o budućnosti BiH, ali su već prvih dana bh. nezavisnosti počeli napadi na Sarajevo i državu.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 6. marta 1995.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u američkoj zrakoplovnoj bazi u Daytonu.

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu i drugim bh. gradovima, kao i u dijaspori bit će održan niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika BiH.