Connect with us

Kosovo

Blok B2 proizvodi manje struje zbog greške prilikom remonta

Objavljeno

-

Nakon godišnjeg remonta, blok B2 Termoelektrane Kosovo B zbog greške stručnjaka prilikom popravke, ne koristi puni kapacitet za proizvodnju električne enregije, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako saznaje Periskopi blok B2 proizvodi fiksnih 199 megavati, a ne 250 koliko je proizvodio prije remonta.

“Bilo je nekih grešaka tokom remonta i ne znamo da li će ponovo biti zaustavljen, da bi se proizvodni kapaciteti vratili”, rekao je za Periskopi izvor blizak KEK-u.

Portparol KEK Skender Bucoli, nije želeo da odgovori na ovo pitanje.

Ako se uporedi sa trenutnim cijnama na tržištu, i gubitkom kapaciteta proizvodnje energije od 50 megavati na sat, ispada da Kosovo gubi oko 500.000 evra dnevno, jer je cijena na tržištu za jedan megavat oko 600 evra.

Prema izvještajima Regulatorne kancelarije za energetiku, instalisana proizvodna snaga u bloku B2 ima kapacitet od nešto više od 300 megavati, ali ova proizvodnja opada već nekoliko godina.

S obzirom na veoma skup uvoz električne energije, Kosovu je ove godine potrebna maksimalna proizvodnja električne energije kao nikada ranije.

U protekloj godini, maksimalna proizvodnja iz svih blokova je porasla na 890 megavati dnevno. Prema kontinuiranim saopštenjima KEDS-a, potražnja za električnom energijom u protekloj godini dostigla je 1.300 megavati dnevno, što je uslovilo da se deficit pokrije uvozom.

Trenutno postoje samo dva bloka termoelektrana Kosovo B (B1 i B2), sa oko 500-520 megavati i oko 160-170 megavata obnovljivih kapaciteta energije (male hidroelektrane Kosova i iz energetskih parkova na bazi vetra).

Prema zvaničnicima KEK-a, nedostatak električne energije za potrebe kosovske potrošnje u potpunosti se pokriva vraćanjem zajma od Albanske elektroenergetske korporacije KESH.

(Ekonomia online, Kosovo online)