Connect with us

Kosovo

Bisljimi: Do 21. aprila konačan izvještaj o tablicama

Objavljeno

-

Zamjenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da će u Briselu imati još dva sastanka sa srpskom stranom kako bi se konačno odlučilo o pitanju registarskih tablica između Kosova i Srbije.

Kazao je da će se sljedećeg četvrtka sastati radna grupa Kosova i Srbije koja će „pokušati“ da finalizuje sporazum o registarskim tablicama, uz zalaganje za konstruktivnost kosovske strane. Najavio je i da će drugi sastanak biti održan 20. aprila.

„Nadamo se da će to biti konstruktivan pristup dvije strane koji će dovesti do rješenja i sljedeći sastanak će biti održan 20. aprila. Konačan izvještaj bi trebalo da bude objavljen 21. aprila, ima li rješenja ili ne. Naša strana pregovara u dobroj vijeri sa idejom da se postigne konačno rješenje koje će unaprediti trenutnu situaciju do trajnog rješenja i u skladu sa standardima EU – a to su dva osnovna kriterijuma kojima se rukovodi naša grupa“, kazao je.

Bisljimi je dodao da su u Briselu stranke dobile različite alternative, o kojima nije dobro razgovarati jer bi mogle negativno da utiču na cio proces, prenosi Gazeta Express.

„Stranke su u obavezi da u okviru ovih alternativa izaberu svoju prednost, ali vodeći računa o dva principa – da budu trajni i u skladu sa standardima EU. To znači da rješenje do kojeg treba doći ne može više biti nastavak trenutnog stanja“.

Objasnio je da „naljepnice“ nisu ni trajno rješenje, niti su u skladu sa evropskim standardima, što znači da „koje god rješenje pronađemo biće poboljšanje situacije i poboljšanje postojećeg stanja“.

(Gazeta expres, Kossev)